Voiko omaishoitajuus olla kivaa?


Kohta on ensimmäinen vuosi takana tätä uutta ”viranhoitoa”, kun saimme vaimon kanssa aivojen magneettikuvauksen jälkeen kuulla diagnoosin ”keskivaikea Alzheimer”. Olo oli kuin olisi saanut märästä rätistä päin naamaa! Ei ollut kivaa, omakin elämä olisi sitten siinä. Pahinta oli ja oikeastaan on vieläkin, epätietoisuus tilanteen kestosta. Tässä on nähtävissä selvä yhtäläisyys korona-pirulaisen kanssa.

Mistä ne hyvän mielen havainnot sitten olisivat löydettävissä? Muutaman ensimmäisen shokkikuukauden jälkeen ilokseni niitäkin on alkanut ilmaantumaan. Ilmeisesti on EXOLON-lääkelaastaria kiittäminen siitä, että vaimon tila on vähitellen tasaantunut, mieliala kohentunut ja jopa tiettyjä toimintoja, jotka alkupaniikissa katosivat, on palautunut. Pukeutuminen on jo lähes omatoimista, hygieniakin hoituu kohtuullisesti ja ilokseni auton turvavyökin löytyy nykyään oven eikä keskikonsolin puolelta! Omaa mieltäni suuresti helpottavia kokemuksia. 



Vaimoni siis tuottaa noita ilon aiheita. Mutta itsekin olen alkanut ajoittain kokemaan iloa. Olen jopa onnitellut itseäni siitä, että olen jo jonkin verran pystynyt vaikuttamaan siihen sisäiseen Ristooni, jota olen joutunut kuvailemaan sanoilla ”vanha, kärttyinen, pedantti, perfektionisti matemaatikko”. Riston muuttaminen ei enää tässä, lähes 75 vuoden iässä, onnistukaan ihan helposti. Esimerkiksi päättämällä, että ”Ens viikolla taijankin alakaa ottamaa hommat oekeen lepposasti”. Ei, vaan on edettävä hyvin, hyvin pienin askelin. Pitää opetella malttamaan mieleni ja pitämään suuni kiinni. En siis joka kerran huomauta vaimoani pienistä hölmöilyistä, vaan vähin äänin esimerkiksi käyn jälkikäteen vaihtamassa sen banaanin kuoren bioastiaan.

Ehkä oleellisin ilonaihe on, että kohta olemme kokonaisen vuoden selvinneet hengissä. Vaimoni tila on jopa piristynyt ja vakaa. Minäkin olen kyennyt vastuuni kantamaan. Itseluottamukseni on lujittunut ja uskon nyt – korona-pirulaisesta huolimatta – että selviämme yhdessä seuraavastakin vuodesta.


Risto
(nimi muutettu, tekstin henkilöt eivät liity kuviin)