Kukittaa…


Siitä on jo vuosia, kun ajelimme autolla Saarenmaalla. Yhtäkkiä edessä oli laaja pelto-aukeama ja mitkä värit: keltaista, punaista ja sinistä. Seis, seis... nyt kukittaa niin kovasti, että minun on päästävä heti ulos - kuvaamaan tuota upeaa kukkapeltoa. Koskaan en ollut nähnyt niin valtavasti unikkoja ja ruiskaunokkeja – rypsiä kylläkin.

Mitä kukat sinulle merkitsevät? Minulla on edelleen intohimo ikuistaa kukat kuviksi. Usein onnittelen päivänsankaria viestillä, joihin liitän kukkakuvan? Minulla on kukkia myös kotona. Vanhin lienee amatsoninlilja, jonka sain äidiltäni vuosia sitten. Kukka yllättää valkoisilla liljoillaan ja miedolla tuoksulla useimmiten marras- tai joulukuussa, siis pimeimpänä vuodenaikana. Paavalinkukista nautin keväästä syksyyn; niitä on kymmenkunta ikkunallani. Muistatko enkelinsiiven valkopilkkuiset lehdet ja monen-kirjavat juorut ? Kesällä piha- ja mökkikukat ovat ilonaiheeni: petuniat, orvokit, pelargoniat, samettikukat ja daaliat.

Viime viikolla ystäväni toi minulle kukkakimpun omasta pihastaan. Kylläpä lämmitti: pionin kauneus ja sen tuoksu! Muistoissani piipahdin lapsuusajoissa. Meitä ystäviä yhdistää myös kohtalonköynnös, jonka pistokkaan sain häneltä talvella. Jospa onnistuisin kasvattamaan taimesta upean kukkivan kukan. Nyt kesäloman lähestyessä mielessäni soi jo kesäbiisi: mansikka ja valkoapilankukka... ! Miten monta kukka-aiheista laulua sinä muistat ?


-Auringonkukka-